0
0 Valda bokningar

No products in the cart.

0
0 Valda bokningar

No products in the cart.

Rött till fisken och vitt till filén?

Rött till fisken och vitt till filén?

Den enkla regeln om vitt till fisken och rött till köttet är som bekant en regel med väldigt många undantag. Regeln finns ju där av ett skäl – vinet ska inte övermanna fisken och dränka dess känsliga smaker, och oxfilén med hemlagad Bea ska ha sällskap i gommen av en röd dryck som kompletterar.  

Det sagt, finns det ändå djupa, kraftfulla vita viner som inte passar alls till en ångkokt torskrygg. Men som gör sig väldigt väl till många kycklingrätter eller till en ötrtbrässerad fläskfilé. Och det finns många delikata och känsliga röda viner som gärna gör en hälleflundra med chorizokrisp sällskap. Du kan t o m låta det röda ha åtminstone lite kräm till fetare och matigare fiskar som röding, lax eller tonfisk.

 

Leta omkring på nätet efter bra kombinationer, eller ta ett snack med Systembolagets specialister. Vitt till det röda köttet (och det vita), Och rött till den vita fisken (som kanske är rosa).

Eller, ta en chans och kanske förvåna dig själv och dina gäster och hitta kombinationen som ingen annan hade sett.

 

Vilket vin passar bäst till fisk?

Att välja vin till fisk handlar mycket om att hitta balansen mellan vinets kropp och fiskens textur och smaker. Lätta och friska vita viner, som Sauvignon Blanc, Pinot Grigio eller en krispig Riesling, fungerar utmärkt till mildare fiskrätter som torsk, gös eller rödspätta. Dessa viner lyfter fram fiskens delikata smaker utan att ta över. För fetare fiskar som lax, röding eller tonfisk kan du med fördel välja fylligare vita viner som en ekfatslagrad Chardonnay eller en vit Bourgogne. Men det slutar inte där – lätta, fruktiga röda viner som Pinot Noir, Gamay eller en sval Tempranillo kan vara oväntat goda till smakrika fiskrätter, särskilt om rätten innehåller smakbryggor som bacon, chorizo eller tomatbaserade såser. Det handlar om att matcha vinets syra och tanniner med rättens fett och smaker, så våga prova något nytt.

Vilket vin passar till kött?

När det kommer till kött är det lätt att tänka att rött alltid är rätt, men även här finns det många nyanser och möjligheter att överraska smaklökarna. Köttets typ, tillagning och tillbehör spelar stor roll för valet av vin. En klassisk röd Bordeaux, Cabernet Sauvignon eller Syrah är utmärkta till saftiga rätter som oxfilé, lamm eller entrecôte – viner med tanniner som skär genom fett och kompletterar köttets rika smaker. Men tänk på att lättare kött som kyckling, fläsk och kalv ofta passar bättre med ett fylligare vitt vin eller ett lättare rött. En ekfatslagrad Chenin Blanc eller en mjuk Pinot Noir kan vara fantastiska alternativ till en örtbrässerad kyckling eller en mild fläskfilé. Om rätten har en syrlig eller krämig sås, överväg ett vin med bra syra för att skapa harmoni i smakbilden.

Tips på vin till maten

För att hitta den perfekta kombinationen mellan vin och mat är det viktigt att tänka på både vinets och rättens smakprofiler. Här är några allmänna tips för att lyckas:

Matcha intensitet: Lätta rätter med lätta viner, kraftigare rätter med kraftigare viner. Tänk på att vinet inte ska dominera, utan komplettera.

Spegel eller kontrast: Du kan välja ett vin som speglar rättens smaker, som en fruktig Sauvignon Blanc till en syrlig citrussallad, eller skapa kontrast, som ett mineraliskt chablis till en smörig fiskrätt.

Syra och fett: Syrliga viner fungerar bra med feta rätter eftersom syran skär igenom fett och fräschar upp gommen. En krispig Riesling eller Chablis är perfekt till smöriga och krämiga rätter.

Tanniner och proteiner: Rödviner med höga tanniner passar bra till proteinrika rätter som rött kött eftersom tanninerna mjuknar i kombination med protein och fett.

Lek med färgerna: Vitt vin till kyckling eller fläsk och rött vin till fetare fisk kan öppna upp för oväntade och läckra upplevelser. Välj viner som kompletterar, inte bara utifrån färg utan utifrån smaker och tillbehör.

Det finns inga stenhårda regler när det kommer till vin och mat, bara riktlinjer och massor av utrymme för kreativitet. Jo, förresten, det finns en – för desserter. Dessertviner måste alltid vara sötare än desserten. Prova dig fram, våga experimentera och hitta de kombinationer som tar både maten och vinet till nästa nivå.

Vill du lära dig mer om hur du matchar vin och mat så är vår Vin och Mat i kombination något för dig. Där kommer du få en djupare kunskap bakom varför vissa viner passar perfekt till specifika rätter och hur du bäst kombinerar smaker som syra, sälta och sötma med olika viner. Här erbjuder vi en inspirerande kväll full av god mat, spännande kombinationer och praktiska tips som du kan ta med dig hem till ditt eget kök.

Boka din vinprovning hos oss idag

Upptäck nya smaker och spännande upplevelser i hjärtat av Stockholm! Känner du dig inspirerad och törstig på nya upplevelser så tveka inte att boka eller höra av dig till oss! Nedan finner du våra kontaktuppgifter. Provningar sker på Syster o Bror här i Stockholm.

Email: anmalan@stockholmwineclub.se. Telefon: 0709-688422 Instagram: @stockholm_wineclub. Du hittar hem till oss på Drottnings Kristinas väg 24, 114 28 Stockholm

Skål för unika upplevelser i vackra Stockholm!

Gå med Stockholm Wine Clubs Nyhetsbrev idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att alltid vara uppdaterad med de senaste nyheterna från Stockholm Wine Club. Som prenumerant får du även exklusiva rabatter och erbjudanden. Missa inte chansen att vara först med att få veta mer om spännande viner och våra vinprovningar evenemang!

*Jag är över 25 år och accepterar mailutskick