0
0 Valda bokningar

No products in the cart.

0
0 Valda bokningar

No products in the cart.

Är Champagner dyra eller prisvärda?

Är Champagner dyra eller prisvärda?

Svaret sitter i betraktarens ögon förstås. Eller kanske i betraktarens näsa och gom, för att avgöra vad som är prisvärt och vad som inte är det. För den som har en stram budget är ett lite billigare champagne-märke kanske ett alternativ, eller något annat torrt, bubblande vin gjort med den traditionella metoden (Champagnemetoden); en Cremant från Alsace eller Loire, en Cava, en Franciacorta eller varför inte testa en Sydafrikansk Cap Classique.

 

Men det finns många goda skäl varför äkta Champagne och bubblet som är tillverkat med det som kallas Champagnemetoden eller Traditionella Metoden kostar vad det kostar. Ett är den omständliga processen om skapar den fantastiska slutprodukten; Cuvén på grundvinerna, den andra jäsningen, remuagen, degorgeringen osv. Hur går det egentligen till?

Inte som andra viner!

Först och främst, Champagne är ett franskt mousserande vin som kommer från området med samma namn. Och för att drycken ska få lov att kallas champagne, till skillnad från “mousserande vin”, så måste drycken tillverkas enligt ett mycket strikt regelverk. 

Champagne har länge varit synonymt med firande, lyx och elegans. Champagne är nästan alltid dyrare än andra mousserande viner. Med sin unika balans av syra, frukt och mousse så erbjuder champagne en komplexitet som gör den till en favorit bland vinälskare världen över. 

Hur mycket ska en flaska champagne kosta?

Priserna på champagne kan variera kraftigt beroende på märke, kvalitet och ålder. En enklare non-vintage-champagne från ett lite mindre välkänt märke kan kosta runt 300-500 kronor, medan exklusiva vintage-champagner, särskilt från prestigefyllda hus, kan kosta tusentals kronor per flaska. Utöver märket spelar även tillgång och efterfrågan en stor roll i prisbilden. Vad är det som gör att vissa flaskor sticker ut så mycket prismässigt?

Kvalitet på druvor

En avgörande faktor för priset och kvaliteten på champagne är de druvor som används. Champagne får bara göras på tre godkända druvsorter: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Eller rättare sagt, det finns 4 godkända druvor till; Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane och Petit Meslier. Men de tillsammans står för mindre än 0,3 % av vinplanteringarna.

Varje druvsort bidrar med unika egenskaper – Chardonnay ger friskhet och elegans, Pinot Noir ger struktur och kropp, medan Pinot Meunier tillför fruktighet och mjukhet. Hur dessa druvor odlas och hanteras i vingården påverkar den slutliga produktens smak och kvalitet.

Tillverkningsmetod

Champagnemetoden, eller Méthode Champenoise, är nästa sak som skiljer champagne från andra mousserande viner. Processen är lång och noggrann, från den första jäsningen av de många grundvinerna som blandas till den andra jäsningen på flaska, där vinet utvecklar sina berömda bubblor. En viktig del av metoden är remuagen (rullning av flaskorna) och degorgeringen (avlägsnande av jästrester), som kräver både tid och precision. Under degorgeringen står flaskan med halsen nedåt och sätts i ett kylbad som håller en temperatur på minus 26-27 grader celcius. Efter några minuter bildas en lite ispropp i flaskhalsen som innehåller bottensatsen. Man vänder flaskan upp igen och den lilla ispluggen far ut ut och tar med sig jästbottensatsen. 

Den här tidskrävande processen är en av anledningarna till champagnens exklusivitet.

Mognadstiden för champagne

En annan aspekt som påverkar priset och kvaliteten på champagne är mognadstiden. Champagne måste lagras i minst 15 månader, men många lagras betydligt längre för att utveckla mer komplexa smaker. Vintage-champagner kan ligga på jästfällningen i flera år innan de anses färdiga för att släppas på marknaden, vilket ger dem en djupare smakprofil. Hur lång tid vinet mognar är direkt relaterat till dess karaktär och pris.

Lyx och prestige genom champagne

Champagne har under århundraden varit förknippat med lyx och prestige. Historiskt sett dracks champagne av kungligheter och den europeiska aristokratin, och än idag förknippas den med lyxiga livsstilar. Vissa champagnemärken har förstärkt sitt varumärke genom att fokusera på exklusivitet och begränsad produktion, vilket har bidragit till att ytterligare höja deras status som symboler för prestige.

Från den omständliga tillverkningsprocessen till druvornas kvalitet och den historiska prestigen som omger vinet, finns det många faktorer som påverkar både smak och pris. Oavsett om du väljer en prisvärd non-vintage eller en exklusiv årgångschampagne, är det alltid något speciellt med att njuta av ett glas välgjord champagne.

Om du vill dyka djupare i champagnekunskap, varför inte delta i en champagneprovning? För den som redan har lite koll, kan en champagneprovning 2.0 vara ett spännande nästa steg. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dina kunskaper och förstå de finare nyanserna i varje glas.

Boka din vinprovning hos oss idag

Upptäck nya smaker och spännande upplevelser i hjärtat av Stockholm! Känner du dig inspirerad och törstig på nya upplevelser så tveka inte att boka eller höra av dig till oss! Nedan finner du våra kontaktuppgifter. Provningar sker på Syster o Bror här i Stockholm.

Email: anmalan@stockholmwineclub.se. Telefon: 0709-688422 Instagram: @stockholm_wineclub. Du hittar hem till oss på Drottnings Kristinas väg 24, 114 28 Stockholm

Skål för unika upplevelser i vackra Stockholm!

Gå med Stockholm Wine Clubs Nyhetsbrev idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att alltid vara uppdaterad med de senaste nyheterna från Stockholm Wine Club. Som prenumerant får du även exklusiva rabatter och erbjudanden. Missa inte chansen att vara först med att få veta mer om spännande viner och våra vinprovningar evenemang!

*Jag är över 25 år och accepterar mailutskick