0
0 Valda bokningar

No products in the cart.

0
0 Valda bokningar

No products in the cart.

Vin och ost, en älskvärd upplevelse

En smakexplosion som får smaklökarna att dansa

Vin och ost är en klassisk kombination som kan ge fantastiska smakupplevelser. Men hur väljer man rätt vin till rätt ost? Och vilka ostar passar bäst till vilka viner? Vi på Stockholm Wine Club ska ge dig några tips och råd om hur du kan lyckas med att välja rätt kombination mellan vin och ost.

Vin och ost har sedan långt tillbaka varit en oslagbar kombination i matkulturens värld. Historiskt sett har detta par ofta tillverkats sida vid sida på landsbygden. Där närheten mellan de båda ledde till en naturlig sammansättning, en kombination som gör sig uppskattad på allt från festliga sammanhang till mysiga kvällar med familjen.

Boka in ett datum för vin och ostprovning med nära och kära

För den som önskar att njuta av en vin och ostprovning tillsammans med en kunnig sommelier, erbjuder Stockholm Wine Club en möjlighet att boka en oförglömlig kväll. Läs mer under vin och ostprovning, och boka in ett datum som passar dig!

Boka in ett datum för provning av vin och ost

Vin och ost – kontrast eller harmoni?

Det finns två huvudsakliga sätt att matcha vin och ost, kontrast eller harmoni. Kontrast innebär att man väljer ett vin som har motsatta egenskaper till osten, till exempel ett sött vin till en salt ost, eller ett strävt vin till en fet ost.

Harmoni innebär att man väljer ett vin som har liknande egenskaper till osten, till exempel ett fruktigt vin till en mild ost, eller ett fylligt vin till en smakrik ost.

Följ din personliga smak

När tiden kommer för en vin och ostprovning finns det inget fastslaget rätt eller fel på hur det ska se ut, det handlar mycket om personlig smak och preferens. Nyckeln ligger i att vinet och osten ska vara varandras kontrast eller komplement, inte konkurrenter. Vinet ska inte överrösta osten, eller tvärtom. Vin ska framhäva osten, och osten ska framhäva vinet.

Olika typer av ost och vin

Ost har olika smak och konsistens, beroende på hur de är tillverkade, lagrade och behandlade. Ostar kan delas in i olika kategorier, till exempel färskost, hårdost, vitmögelost, kittost, getost och mögelost.

Viner har också olika karaktärer, som påverkas av faktorer som druvsort, klimat, jordmån, skörd, jäsning och lagring. De kan också kategoriseras i olika smakprofiler som kan anpassas efter personliga preferenser och ostarna som erbjuds.

Ostar med ett glas rött vin

Tips för en lyckad vin och ostprovning

Om du vill arrangera en vin och ostprovning hemma, här nedan hittar du några tips som kan hjälpa dig.

3-5 olika ostar

  • Välj 3-5 olika ostar och viner som du tycker passar ihop. Variera smak, konsistens, färg och form på ostarna. Variera också druvsort, färg, ursprung och stil på vinet för en roligare och mer fängslande provning.

Rätt temperatur

  • Servera osten i rumstemperatur och vinet i rätt temperatur. Kyl inte ner vinet för mycket, då förlorar det smak och arom. Rött vin bör serveras runt 16-18 grader, vitt vin runt 8-12 grader och mousserande vin runt 6-10 grader.

Servering och presentation

  • Skär upp din ost i lagom stora bitar och lägg dem på ett stort fat eller en skärbräda. Ordna dem i en cirkel eller en spiral, från mild till stark smak. Lägg gärna till några frukter, nötter, honung eller marmelad som komplement till dina ostar.

Glasets betydelse

  • Häll upp vin i glas som passar till vinets typ. Använd gärna olika glas för olika vin, så att du kan jämföra dem lättare. Fyll inte glasen för mycket, utan lämna plats för att snurra och dofta på vinet.

Prova bit för bit

  • Prova osten och vinet i den ordning du har lagt upp dem. Börja med det mildaste och avsluta med det starkaste. Ta en liten bit ost och tugga den väl. Svälj sedan ner den och ta en liten klunk vin. Låt vinet blandas med goda ostar i munnen och känn efter hur de smakar tillsammans. Upprepa med nästa ost och vin.

Viktigast av allt, njut!

  • Njut av upplevelsen och dela dina intryck med dina gäster eller vänner. Diskutera vilka kombinationer ni gillade bäst och varför. Var inte rädd för att experimentera och prova nya saker. Det finns inga absoluta sanningar när det gäller ost och vin, utan bara personliga preferenser.

Boka din vinprovning hos oss idag

Upptäck nya smaker och spännande upplevelser i hjärtat av Stockholm! Känner du dig inspirerad och törstig på nya upplevelser så tveka inte att boka eller höra av dig till oss! Nedan finner du våra kontaktuppgifter. Provningar sker på Syster o Bror här i Stockholm.

Email: anmalan@stockholmwineclub.se. Telefon: 0709-688422 Instagram: @stockholm_wineclub. Du hittar hem till oss på Drottnings Kristinas väg 24, 114 28 Stockholm

Skål för unika upplevelser i vackra Stockholm!

Gå med Stockholm Wine Clubs Nyhetsbrev idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att alltid vara uppdaterad med de senaste nyheterna från Stockholm Wine Club. Som prenumerant får du även exklusiva rabatter och erbjudanden. Missa inte chansen att vara först med att få veta mer om spännande viner och våra vinprovningar evenemang!

*Jag är över 25 år och accepterar mailutskick