0
0 Valda bokningar

No products in the cart.

0
0 Valda bokningar

No products in the cart.

Vad är det för skillnad på cava och prosecco?

Cava och prosecco – Från Spanien till Italien

Cava och prosecco, två av världens mest älskade mousserande viner. Dessa bubbliga drycker har länge varit förknippade med firande, festliga tillställningar och lyxig njutning. Med vad är egentligen skillnaden mellan cava och prosecco?

Det är dags att ta reda på skillnaderna och dyka ner i detaljerna kring vad som skiljer dessa två festliga dryckerna åt. Följ med på denna resa där vi tar oss igenom skillnaderna i druvsorter, produktionsmetoder, smakprofiler och mycket mer. Här på Stockholm Wine Club kommer vi ge dig svaret på en vanligt förekommande fråga!

Upplev skillnaden på plats

Innan vi går djupare in på dessa skillnader kan vi stolt erbjuda eleganta provningar av olika mousserande viner, där du får chansen att uppleva mousserande viner som cava och prosecco m.fl på plats med en sommelier.

Du får en genomgång av skillnaderna mellan de olika, men framförallt möjligheten till att själv låta dina smaklökar upptäcka dessa bubbliga skillnader.

Låter detta som något för dig? Boka din plats till vår bubbelprovning!

Låt oss börja med cava

Ett mousserande vin som tillverkas i Spanien, där det mest ofta kommer mer specifikt från Katalonien. Cavans historia stäcker sig tillbaka till mitten av 1800-talet och räknas som en av Spaniens mest älskade drycker.

Det är en dryck perfekt att dricka till fest eller ett speciellt firande, ett vin som garanterat kommer att göra tillfället ännu mer minnesvärt.

Tillverkningsprocess enligt den traditionella metoden

Precis som med champagne är tillverkning för cava enligt den traditionella metoden, som innebär att vinet genomgår andra jäsningen i flaskan. Detta skapar den karaktäristiska bubbligheten i flaskan och dess elegenta smakprofil.

I jämförelse till prosecco tenderar cava att ha en torrare karaktär och en lite tydligare nötaktighet. Generellt sett har drycken en frisk och fruktig smak med en livlig bubblighet som gör den till en mycket uppfriskande dryck.

Cava - Mousserande vin som tillverkas i spanien enligt traditionella metoden

Vidare till prosecco

Prosecco är huvudsakligen tillverkad i Veneto-regionen i Italien. Till skillnad från cava som tillverkas enligt den traditionella metoden, framställs prosecco med charmat-metoden. Det innebär att det sker ingen jäsning på flaska som med cava och champagne. Istället så sker andra jäsningen i stora trycktankar där det tillförs socker och jäst som omvandlar druvsockeret till koldioxid och alkohol. Koldioxiden löser sig sedan i vinet och skapar bubblor.

Denna metod ger proseccon en fruktig och fräsch smakprofil att njuta av vid festliga tillställningar.

En dryck med många användningsområden

Det finns många olika sätt att njuta av prosecco. Dess lätta och livliga karaktär med en fruktig smak fylld av sprudlande bubblor, gör det till en dryck som är lätt att tycka om och passar perfekt till många olika tillfällen.

Prosecco funkar utmärkt att servera som en välkomstdrink, men är även perfekt att para ihop med skaldjur, lättare rätter eller helt enkelt som en god dryck i sommarsolen. Läs mer om plock till bubbel här!

Kork från Prosecco

Skillnader i druvsorter och område

När man skapar mousserande viner är druvsorterna en avgörande faktor för att skapa dess fantastiska smak. Skillnaderna i druvsorterna och odling av vinrankor bidrar till de unika smakprofilerna som erbjuds i cava och prosecco. Men hur skiljer det sig mellan cava och prosecco när det kommer till druvor?

Cava – en bubblig fest för smaklökarna

Det är tre huvudsakliga druvsorters som används i tillverkning av cava, och druvorna är Macabeo, Xarel-lo och Parellada. Dessa druvor kommer ursprungligen från Katalonien i nordöstra Spanien, och tillsammans ger druvorna en perfekt balans mellan friskhet, syra och fruktighet till en underbart god cava.

Macabeo

Den mest omfattande druvan i cava som ger en frisk och livlig karaktär. Macabeo är en stor del av cavans grundläggande struktur och bidrar med en balanserad syra ocharom.

Xarel-lo

Erbjuder en fyllig och robust bas till cavan och är känd för sin kraft och intensitet. Med smakfulla aromer av citrus och tropiska frukter ger Xarel-lo en lång eftersmak som är både uppfriskande och delikat.

Parellada

Den mest eleganta av druvorna som dessutom odlas på högre höjder, vilket bidrar med en härlig syra och finess som perfekt balans till de andra druvornas smaker.

Det är främst dessa tre druvor som bidrar till den underbara smaken i en livfull och sprudlande cava. Värt att nämna, att ibland används druvor som Chardonnay och Pinot Noir för att yterlligare förstärka cavans smak.

Olika druvsorter - prosecco cava

Prosecco – ännu en Italiensk juvel

Denna älskade dryck som härstammar från Veneto i norra Italien, är känd för sina lätta och fruktiga toner som är tydligt uppfriskande. Men vilka druvor ligger bakom detta fantastiska bubbel?

Proseccons eleganta själ utgörs främst av en och samma druva, nämligen druvan Glera. Denna druva är känd för sin distinkta och karakteristiska smakprofil och hjälper till att skapa en harmonisk och fruktig dryck som är svår att motstå.

Detta mousserande vin får sin fruktiga karaktär från Glera, som måste utgöra minst 85% av drycken för att få kallas prosecco. Även om Glera är den övervägande druvan i prosecco får den vid utvalda tillfällen sällskap av andra druvor, där alla bidrar med sina unika smaker och aromer.

Mousserande vin i glas

Från Katalonien till Veneto

Sammanfattningsvis kan man säg att både cava och prosecco är två unika och spännande drycker som fungerar utmärkt till många olika tillfällen.

Smakmässigt kan man sammanfatta det med att skillnaderna beror på druvor, tillverkningsmetod och regionerna där vinerna odlas. Cava erbjuder en högre syrehalt med en torrare smakprofil och en uttalad nötaktig ton.

Prosecco å andra sidan har en frisk och fruktig smakprofil från druvan Glera. Med dess friska och fruktiga smakprofil tenderar prosecco att ha en lägre syrehalt än cava. Men gemensamt har de båda vinerna en härlig bubblig karaktär som lämnar en uppfriskande känsla i munnen.

Båda dessa mousserande viner tenderar att ligga lägre i pris än den mäktiga champagnen, men prosecco är ofta något billigare än cava. Det finns dock många faktorer som kan påverka priset på både cava och prosecco, där de båda mer ofta än sällan kan hittas för överkomliga priser på systembolaget.

Bubbelglas

 

Gå med Stockholm Wine Clubs Nyhetsbrev idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att alltid vara uppdaterad med de senaste nyheterna från Stockholm Wine Club. Som prenumerant får du även exklusiva rabatter och erbjudanden. Missa inte chansen att vara först med att få veta mer om spännande viner och våra vinprovningar evenemang!

*Jag är över 25 år och accepterar mailutskick